W kulinarno-literackich zmaganiach wzięły udział 22 szkoły z całej Polski. Konkursowemu jury przewodniczyli: Maciej Dobrzycki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce oraz Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Ponadgimnazjalną trójkę z Łowicza reprezentowały w Gdańsku: Wiktoria Walendziak i Dominika Czubak z trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Zadaniem dziewcząt było przygotowanie dwóch potraw inspirowanych literaturą. Na pierwszą z nich uczennice ZSP nr 3 wybrały zimn ą przystawkę w postaci tatara wołowego w parmezanowym koszyczku z emulsją z sardeli i przepiórczym jajem poszetowym. Z kolei literacki deser składał się z magdalenki z kremem herbacianym z malinowym coulis.
- Przystawka inspirowana była utworem „Kraksa – historia jeszcze możliwa” Friedricha Dürrenmatta, a deser dziełem Marcela Prousta zatytułowanym „W poszukiwaniu straconego czasu” – informują przedstawiciele ZSP nr 3 w Łowiczu.
Reprezentantki łowickiej szkoły zdobyły drugie miejsce w kategorii „literackość”. Na podium dały się jedynie wyprzedzić reprezentantkom Małopolskiej Szkoły Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego z Myślenic. Zawodniczki z Małopolski podbiły gusta członków jury potrawami nawiązującymi do książki J.R.R. Tolkiena „Hobbit czyli tam i z powrotem” oraz powieści fantasy C.S. Lewisa „Opowieści z Narnii. Lew, czarownica i stara szafa”.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?