Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sycące burrito z kurczakiem po meksykańsku. Odkryj przepis z pikantnym serem. Już pierwszy kęs pobudzi apetyt na więcej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pożywne burrito z kurczakiem można faszerować także ugotowaną fasolą lub czerwoną fasolą z puszki. Do środka można też dodać plastry świeżego awokado.
Pożywne burrito z kurczakiem można faszerować także ugotowaną fasolą lub czerwoną fasolą z puszki. Do środka można też dodać plastry świeżego awokado. 123rf.com/okkijan/zdjęcie ilustracyjne
Apetyczne burrito z kurczakiem to szybkie danie, które można zjeść od razu po przyrządzeniu lub na zimno jako lunch do pracy. Burrito z kurczakiem i serem to także świetna przekąska na drugie śniadanie do szkoły. Porcja warzyw i podsmażony kurczak zawinięty w pszenną tortillę może zasmakować nawet niejadkom. Zobaczcie przepis na burrito z kurczakiem i warzywami.

W skrócie

Proste burrito z kurczakiem zrobisz w mniej niż 30 minut. Placki tortilli zostały obficie wypełnione dobrze przyprawionym i podsmażonym filetem z kurczaka. Ponadto farsz składa się z ryżu, czerwonej fasoli i pikantnego sera np.: cheddara. Warto przygotować sobie składniki i trzymać je pokrojone w lodówce. Dzięki temu na bieżąco można dorabiać porcje pożywnego burrito z kurczakiem i warzywami. Jeżeli zostanie wam kilka gotowych burrito, to bez problemu możecie je zamrozić na później lub włożyć do lodówki i zjeść kolejnego dnia.

Burrito z kurczakiem – przepis na lunch

Liczba porcji: dla 5 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 300 pomidorów z puszki,
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 5 g soli,
  • 5 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 5 g czosnku w proszku,
  • 5 g słodkiej papryki,
  • 5 g papryki wędzonej,
  • 400 g placków tortilli (około 10 sztuk),
  • 60 g startego sera cheddar,
  • 1/2 główki sałaty lodowej.

Jak zrobić burrito z kurczakiem?

Przygotowanie:

  1. Na początku cebulę należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie na patelni o grubym dnie trzeba rozgrzać olej. Cebulę należy przesmażyć przez 3 minuty, aż się zeszkli.
  2. Kurczaka należy pokroić w kostkę i doprawić przyprawami w proszku. Mięso trzeba obsmażyć na patelni z cebulą.
  3. Następnie należy dodać czerwoną fasolę i pomidory z puszki. Całość należy smażyć do momentu, aż powstanie aromatyczny farsz. Jeśli będzie za gęsty można dodać około 50 ml wody.
  4. Połowę główki sałaty lodowej trzeba poszatkować.
  5. Placki z tortilli trzeba podgrzać na małym ogniu, aby stały się bardziej elastyczne. Na środku każdego placka należy położyć posiekaną sałatę lodową, sos z kurczakiem i pomidorami, posypać obficie startym żółtym serem i zawinąć.
  6. Gotowe burrito z kurczakiem można podgrzać na patelni grillowej, aby ser się rozpuścił i na powierzchni powstały zarumienione paski.

Dodatki do burrito

Domowe burrito z kurczakiem można podawać z sosem czosnkowym, gęstą kwaśną śmietaną albo domowym guacamole. Do farszu można także dodać kukurydzę konserwową, czerwoną paprykę, ciecierzycę albo plastry awokado. Kurczaka można także doprawić odrobiną ostrej papryki w proszku, suszonym oregano i kminem rzymskim.

Mamy nadzieję, że zachęcimy was do eksperymentowania z różnorodnymi składnikami, które można wykorzystać do zawinięcia w pszenną tortillę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sycące burrito z kurczakiem po meksykańsku. Odkryj przepis z pikantnym serem. Już pierwszy kęs pobudzi apetyt na więcej - Strona Kuchni

Wróć na lowicz.naszemiasto.pl Nasze Miasto