Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Gdzie są chłopcy z tamtych lat? I dziewczęta. Wzruszające wspomnienie Czytelniczki

Gdzie są chłopcy z tamtych lat? I dziewczęta. Wzruszające wspomnienie Czytelniczki

Przed nami kwalifikacje olimpijskie w tenisie stołowym. Dwóch Polaków powalczy o IO

Przed nami kwalifikacje olimpijskie w tenisie stołowym. Dwóch Polaków powalczy o IO

Polecamy

Jazda na zderzaku. Jaki mandat w 2024 roku?

Jazda na zderzaku. Jaki mandat w 2024 roku?

Zadzwonił na policję i poinformował, że na komisariacie jest bomba

Zadzwonił na policję i poinformował, że na komisariacie jest bomba

O włos od tragedii w Łowiczu. Czterolatek wypadł z okna na beton

O włos od tragedii w Łowiczu. Czterolatek wypadł z okna na beton