Tłusty Cwartek w 2024 roku wypada 8 lutego. Zgodnie z polską tradycją, to ostatnia okazja do tego, żeby suto się najeść przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Dawniej pączki nie były słodkie, a słone, nadziewano je boczkiem, czy słoniną. Dziś królują wysmażone na smalcu - ponoć takie najlepsze - pączki z lukrem, powidłami, marmoladą różaną. W ostatnich latach pojawiły się rozmaite wersje tego przysmaku - z adwokatem, słonym karmelem, bitą śmietaną. Wyobraźnia cukierników nie ma granic.
Najlepsze pączki w Żarach
Gdzie w Żarach kupicie najlepsze pączki? Zapytaliśmy o to naszych Czytelników. Pod postem pojawiło się ponad osiemdziesiąt komentarzy. Mieszkańcy Żar, ale nie tylko, prześcigają się w polecajkach. Podano nazwy piekarni, sklepów i całą listę znajdziecie w naszej galerii.
Swojskie pączki od babci
Ale w komentarzach pojawia się często temat swojskich pączków, które smażyły nasze babcie. Oczywiście na smalcu, z powidłami śliwkowymi, obsypane cukrem pudrem. Czasem nieco przypalone, ale jakie smaczne! Nawet po kilku dniach, gdy był już nieco czerstwe, wciąż można było je podjadać. Gdy domownicy mieli już dość, można było je zamrozić i zjeść w innym czasie. Przepisy na pączki przechodzą z pokolenia na pokolenia. Dziś wiele gospodyń podejmuje wyzwanie smażenia pączków w swojej kuchni. Pani Ania podzieliła się z nami przepisem ze swojego zeszytu, znajdziecie go w naszej galerii.
Czytaj też:
Zobacz też: Tłusty czwartek - sprawdzone przepisy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?