Drugi Bolimowski Jarmark Wielkanocny. Uwagę przyciągały stoiska Kół Gospodyń Wiejskich

Natalia Zwolińska
Natalia Zwolińska
W niedzielę, 26 marca, na Rynku w Bolimowie odbyła się druga edycja Jarmarku Wielkanocnego. Pomimo zmiennej pogody było co oglądać i kupować. Było też coś dla wielbicieli tradycyjnych potraw.

To był II Bolimowski Jarmark Wielkanocny

Za nami druga edycja Bolimowskiego Jarmarku Wielkanocnego. Na Rynku pojawiło się trzydziestu wystawców z całego regionu. Podziwiać i kupować można było ręcznie robione palemki wielkanocne, ozdoby świąteczne oraz ceramikę wypalaną tradycyjnymi metodami. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko Koła Gospodyń Wiejskich w Różanowie.

Odwiedzających jarmark wabił między innymi zapach tradycyjnego, wielkanocnego żurku. Jaki jest sekret udanego żurku?

– Przede wszystkim żurek należy gotować na wędzonkach. Mogą to być kości wędzone lub boczek. Oczywiście potrzebna jest też biała kiełbasa - tylko surowa. Wszystko to musi się razem gotować z dodatkiem czosnku i chrzanu, które dają wyjątkowy aromat żurku – mówiła Katarzyna Mrozik z KGW Różanów.

Co do ilości przypraw dodawanych do żurku, to każdy dodaje ich według uznania. Ważnym dodatkiem do zupy są oczywiście jajka.

Nie mogło zabraknąć słodkości

Oprócz żurku panie z Różanowa miały w swojej ofercie wytrawne babeczki z pastą jajeczną oraz pastą z tuńczyka. Były też różne rodzaje ciast. A jakie słodkości pojawią się na stole przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich?

– U mnie tradycyjnie w Wielkanoc musi być sernik oraz blok czekoladowy – mówiła pani Katarzyna.

Chociaż coraz rzadziej pojawia się na stołach, to blok czekoladowy jest idealnym ciastem dla zapracowanych i zabieganych osób. Jego wykonanie nie wymaga pieczenia i nie zajmuje dużo czasu. Jaki jest najlepszy przepis?

– Żeby zrobić blok czekoladowy potrzebujemy kostki masła. Niektórzy wybierają margarynę, ale według mnie blok zrobiony na maśle smakuje znacznie lepiej. Do tego potrzebujemy 400 gram mleka w proszku, pół szklanki wody i półtorej szklanki cukru. Wszystko to mieszamy. Dalej to już według uznania. Można dodać bakalie, orzeszki, rodzynki, suszone owoce czy herbatniki. Ja robię z herbatnikami. Jak już wszystko wymieszamy, to przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Po godzinie blok jest już gotowy – mówi pani Katarzyna.

Co jeszcze może pojawić się na świątecznym stole?

Oprócz tego na świątecznym stole pani Katarzyny pojawiają się roladki z szynki. Można je zrobić na dwa sposoby:

– Do ich zrobienia potrzebujemy szynki konserwowej, serka mascarpone oraz posiekanych jajek. Serek i jajka mieszamy razem i taką pastą smarujemy plasterek szynki. Następnie zawijamy w roladkę. Tak przygotowane szyneczki zalewamy tężejącą galaretą, najlepiej zrobioną na bulionie rosołowym. Można też takie roladki zrobić nadziewane chrzanem. Wtedy serek mascarpone mieszamy z chrzanem – mówi gospodyni.

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na lowicz.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie