Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zapachniało chlebem

rk
Zofia Mycka
Zofia Mycka Rafał Klepczarek
Prawie 25 chlebów, bułek, ciast i ciasteczek upieczonych w tradycyjny sposób zgłoszono na piekarniczy konkurs do łowickiego muzeum. Konkurs w ramach projektu "Smak dzieciństwa. Pieczywo codzienne i obrzędowe w tradycji regionu łowickiego" odbywa się pod patronatem redakcji "Dziennika Łódzkiego" i "ITS".


Do muzeum swoje wypieki przywiozły gospodynie z powiatów łowickiego i skierniewickiego, między innymi z Mysłakowa, Sokołowa i Strzelcewa.
- Przekazałam do oceny pięć różnych wypieków, w tym chleb, kulebiak, ciastka amoniaczki oraz ciasto drożdżowe - mówi Zofia Mycka, gospodyni ze Strzelcewa pod Łowiczem.

- Wypieki prezentują się bardzo apetycznie i estetycznie - mówi Magdalena Bartosiewcz z łowickiego muzeum. - Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród planowane jest na 8 września. Wtedy to w skansenie w Maurzycach odbędzie się krajowa inauguracja Europejskich Dni Dziedzictwa.

Wypieki oceniała komisja konkursowa, w skład której wchodziła m. in. Aldona Plucińska z Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dni Lawinowo-Skiturowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lowicz.naszemiasto.pl Nasze Miasto