Wojewódzkie eliminacje zostały przeprowadzone w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 imienia Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim. - Naszą szkołę reprezentowało pięć uczennic z klas trzeciej i czwartej technikum technologii żywności - informuje Olga Kwapisz-Wojda, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych i żywieniowych w ZSP nr 2 w Łowiczu. - Były to: Joanna Suder, Aleksandra Mądra, Wioleta Redek, Karolina Workowska i Małgorzata Kaczor - dodaje pedagog przygotowujący do olimpiady zdolne dziewczęta.
Po pierwszym etapie konkursu składającym się z 50 pytań wyłoniono pięciu najlepszych uczestników turnieju wiedzy zorganizowanego w tomaszowskiej szkole ponadgimnazjalnej.
Do części ustnej z uczniów łowickiej szkoły rolniczej zakwalifikowała się Joanna Suder i Wioleta Redek.
Całą piątkę szczegółowo pytano o przetwórstwo żywności i związane z nią zagadnienia ekonomiczno-analityczne.
Po podliczeniu punktów pierwsze miejsce przyznano Joannie Suder, a jej szkolna koleżanka była piąta.
- Obie dziewczyny już przygotowują się do centralnego etapu olimpiady, który planowany jest na połowę marca przyszłego roku - mówi Janusz Wróbel, wicedyrektor szkoły rolniczej na łowickim Blichu.
Trzymamy kciuki.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?