W ramach konkursu w całej Polsce swoje umiejętności sprawdzało ponad 1,6 tys. uczniów.
W etapie centralnym, który odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, wzięło udział 61 najlepszych zawodników z etapów okręgowych.
Olimpiada składała się z części pisemnej w postaci testu zawierającego zagadnienia z trzech bloków tematycznych: przetwórczego, analitycznego, ekonomicznego oraz części ustnej dla uczniów, którzy najlepiej wypadli w pierwszej części olimpiady. Uczennica IV klasy technikum technologii żywności wywalczyła trzecie miejsce.
- Monika zapewniła sobie indeks na wyższe uczelnie oraz zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, co jest równoznaczne z uzyskaniem maksymalnej liczby punktów - informuje Edyta Kłak, jedna z dwu nauczycielek, które przygotowywały zdolną uczennicę do olimpiady.
- Jako nagrodę rzeczową nasza uczennica otrzymała telefon komórkowy - dodaje Olga Kwapisz-Wojda, druga nauczycielka pracująca z uczennicą łowickiego technikum technologii żywności przy ZSP nr 2.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?