MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kanapka albo sałatka z pomidorem, nie mówiąc już o pysznej...
fot. Alexas_Fotos (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Pomidory

Kanapka albo sałatka z pomidorem, nie mówiąc już o pysznej pomidorówce wydają się wyjątkowo swojskim i tradycyjnym jedzeniem. Jednak również i te warzywa nie były znane w Europie przed odkryciem Ameryki. Aztekowie w Meksyku uprawiali kilka ich odmian i wykorzystywali w kuchni na różne sposoby.

Stamtąd trafiły do Europy w XVI wieku i zostały opisane jako rodzaj bakłażana w czerwonym lub żółtym kolorze. Od tego ostatniego wzięła się nazwa „pomidor" – z włoskiego „pomi d'oro" czyli „złote jabłka". Jednak dość długo pomidory były traktowane jako rośliny ozdobne i sadzone na rabatach kwiatowych.

Zobacz również

Holandia - Francja LIVE! Hit polskiej grupy. Mbappe w trójkolorowej masce

Holandia - Francja LIVE! Hit polskiej grupy. Mbappe w trójkolorowej masce

Słowacja - Ukraina LIVE! Sąsiedzi grają przed nami. Ukraińcy na musiku

Słowacja - Ukraina LIVE! Sąsiedzi grają przed nami. Ukraińcy na musiku

Polecamy

Dermatolog ostrzega! Niewielki błąd w pielęgnacji może mieć tragiczne skutki

Dermatolog ostrzega! Niewielki błąd w pielęgnacji może mieć tragiczne skutki

Tę zupę zrobisz ze szlachetnych grzybów. Po prostu rozpływa się w ustach

Tę zupę zrobisz ze szlachetnych grzybów. Po prostu rozpływa się w ustach

Burza w górach? Poznaj wskazówki, które mogą uratować ci życie

Burza w górach? Poznaj wskazówki, które mogą uratować ci życie