Regionalne Biesiadowanie z Liczyrzepą już 1 lipca w Karpaczu!

Artykuł sponsorowany
Restauracja Dwór Liczyrzepy w Karpaczu to od niedawna miejsce na kulinarnej mapie Karpacza, które odwiedzić powinien każdy przebywający w stolicy Karkonoszy. Już w niedzielę, 1 lipca dowiemy się, jakie danie wygra tegoroczną edycję VI Festiwalu Smaków Liczyrzepy – III Jarmark Duch. Restauracja Dwór Liczyrzepy zaprasza wszystkich miłośników oryginalnych, regionalnych dań oraz wyrobów rękodzielników z Dolnego Śląska.

W Restauracji znajdziemy ścienne płaskorzeźby z wizerunkami Liczyrzepy znanego również jako Duch Gór, na centralnej ścianie zobaczymy nawet jego zamek w którym, jeżeli wierzyć legendzie, samotnie zamieszkał po utracie swojej wielkiej miłości. Brodaty Liczyrzepa spogląda na nas również z pamiątkowego kamienia sprzed Restauracji Dwór Liczyrzepy- zachęca do pamiątkowych zdjęć z widokiem na szczyt Śnieżki w tle.

W Karcie Menu oprócz tradycyjnych dań (min. żurek staropolski z kiełbasą lub ziemniakami, sznycel wieprzowy) znajdują się przede wszystkim dania oznaczone jako Zwycięskie Dania Festiwalu Smaków Liczyrzepy. Festiwal organizowany przez Restaurację Dwór Liczyrzepy od 2012 roku jest jednym z najważniejszych wydarzeń kulinarnych na Dolnym Śląsku i atrakcją dla setek turystów spędzających wakacje w Karkonoszach.

Co roku zwycięska potrawa Konkursu na Danie Liczyrzepy trafia do Karty Menu restauracji– począwszy od Śmiejących się Pierożków Podgórzyńskich poprzez min. Zupę Górską, Kluski Karkonoskie a skończywszy na zwycięskim daniu ubiegłorocznej edycji – Kociołku Liczyrzepy. Kociołek (krajanka ziemniaczana, okraszona kiełbasą i boczkiem, duszona z warzywami) podawany jest w oryginalnym ceramicznym naczyniu w wersji dla jednej oraz dwóch osób.

Podobnie jak Kociołek Liczyrzepy również Deska specjałów grillowych oraz Deska specjałów regionalnych są daniami zachęcającymi do wspólnego biesiadowania – pod tymi nazwami kryją się zestawy potraw idealne do podziału dla dwóch osób. Zamawiając Deskę specjałów regionalnych otrzymamy Pyzdry, Czebureki, Kluski karkonoskie, Pierożki podgórzyńskie (2 szt każdego dania). Prawdziwą ucztą jest natomiast Biesiada Liczyrzepy – porcje dań regionalnych oraz mięsnych podawane z dzbanem domowego kompotu nasycą nawet 4 osoby.

Do zobaczenia w Karpaczu 1 lipca!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Regionalne Biesiadowanie z Liczyrzepą już 1 lipca w Karpaczu! - Wrocław Nasze Miasto

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto