Panie polecają przepis na barszczyk biały na podłożu lokalnego zakwasu. – Zakwas powstaje na mące żytniej, razowej, pszennej – mówi Jadwiga Wróbel, prezes Stowarzyszenia. – Właśnie ten zakwas jest najważniejszy do przygotowania barszczu. Dajemy do niego wodę z gotowanych ziemniaków, kromki żytniego namoczonego chleba, dwa ząbki czosnku. Zakwas musi się odstać.
Pani Jadwiga dodaje, że babcia dodawała jeszcze jabłko w plasterkach.
Jak robimy barszczyk? Otóż do gotującej się wody dodajemy ząbki czosnku, cebulkę, zakwas. Na samym końcu – wiejską białą kiełbasę, gotowaną, sparzoną, nie może być wędzona. Dodajemy pieprz i sól. Ugotowane jajka panie z Koła Gospodyń Wiejskich podają osobno.
Barszczyk można też ugotować na wywarze z wędzonych żeberek. Zaprawia się go ukwaszoną, 15-procentową śmietaną (koniecznie lokalną – ze wsi!).
– Trzeba też dodać bardzo dużo majeranku – mówi Jadwiga Wróbel. – Kruszę go w rękach. Barszczyk robi się gęsty i fajny.
Koło Gospodyń Wiejskich chętnie też przygotowuje cepeliny, placek drożdżowy, kluski śląskie, pierogi.
– A do wszystkiego trzeba dodać odrobinę miłości, trochę cierpliwości, szczyptę wyrozumiałości – podkreśla pani Jadwiga.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus prowadzi działania wspierające kuchnię powiatu łowickiego. Działania realizowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pomagają w rozwoju lokalnym firmom i organizacjom.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?