Powiat łowicki. Smaki Regionu Łódzkiego. Barszcz biały na lokalnym zakwasie

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Lokalność i tradycyjny smak – na to stawiają gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich we wsi Wicie w powiecie łowickim, „Stowarzyszenia dla Naszej Wsi”.

Panie polecają przepis na barszczyk biały na podłożu lokalnego zakwasu. – Zakwas powstaje na mące żytniej, razowej, pszennej – mówi Jadwiga Wróbel, prezes Stowarzyszenia. – Właśnie ten zakwas jest najważniejszy do przygotowania barszczu. Dajemy do niego wodę z gotowanych ziemniaków, kromki żytniego namoczonego chleba, dwa ząbki czosnku. Zakwas musi się odstać.

Pani Jadwiga dodaje, że babcia dodawała jeszcze jabłko w plasterkach.

Jak robimy barszczyk? Otóż do gotującej się wody dodajemy ząbki czosnku, cebulkę, zakwas. Na samym końcu – wiejską białą kiełbasę, gotowaną, sparzoną, nie może być wędzona. Dodajemy pieprz i sól. Ugotowane jajka panie z Koła Gospodyń Wiejskich podają osobno.

Barszczyk można też ugotować na wywarze z wędzonych żeberek. Zaprawia się go ukwaszoną, 15-procentową śmietaną (koniecznie lokalną – ze wsi!).

– Trzeba też dodać bardzo dużo majeranku – mówi Jadwiga Wróbel. – Kruszę go w rękach. Barszczyk robi się gęsty i fajny.

Koło Gospodyń Wiejskich chętnie też przygotowuje cepeliny, placek drożdżowy, kluski śląskie, pierogi.

– A do wszystkiego trzeba dodać odrobinę miłości, trochę cierpliwości, szczyptę wyrozumiałości – podkreśla pani Jadwiga.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus prowadzi działania wspierające kuchnię powiatu łowickiego. Działania realizowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pomagają w rozwoju lokalnym firmom i organizacjom.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Powiat łowicki. Smaki Regionu Łódzkiego. Barszcz biały na lokalnym zakwasie - Dziennik Łódzki

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na lowicz.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie