Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Nowe atrakcje w Tyliczu. Odnowiono zabytkową studnię i wybudowano stylową wiatę

Nowe atrakcje w Tyliczu. Odnowiono zabytkową studnię i wybudowano stylową wiatę

Są dotacje na autobusy. 7 gmin podpisało umowy z Funduszu Rozwoju Przewozów

Są dotacje na autobusy. 7 gmin podpisało umowy z Funduszu Rozwoju Przewozów

Polecamy

800 plus. Ostatnie godziny na złożenie wniosku i wypłatę świadczenia bez przerwy

800 plus. Ostatnie godziny na złożenie wniosku i wypłatę świadczenia bez przerwy

Pracownicy restauracji wyrzucili 16 tysięcy złotych do śmieci

Pracownicy restauracji wyrzucili 16 tysięcy złotych do śmieci

Sprawdź najciekawsze atrakcje Warszawy. Co robić w stolicy podczas majówki?

Sprawdź najciekawsze atrakcje Warszawy. Co robić w stolicy podczas majówki?