W ramach forum dokonano krajowej oceny masła i mlecznych produktów wysokotłuszczowych. Na czele komisji złożonej z tzw. superarbitrów stanął prof. Bogusław Staniewski z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Superarbitrzy zdobywcom pierwszych miejsc w poszczególnych kategoriach przyznali medale imienia prof. Bogusława Imbasa, zmarłego w 2012 roku specjalisty z zakresu w organizacji i ekonomiki przemysłu spożywczego.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu zdobyła prestiżowe wyróżnienie za masło ze słodkiej śmietanki. W tej samej kategorii pierwsze miejsce uzyskał także produkt Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu. Łowicka mleczarnia została nagrodzona także za masło solone i masło solone z czosnkiem, śmietankę UHT z magnezem (12 proc. tłuszczu) i śmietankę UHT o zawartości 36 proc. tłuszczu. Doceniono też serek śmietankowy "Mój rodzinny" z OSM Łowicz, a w kategorii mleka sfermentowane - łowicki jogurt typu greckiego. To jednak nie wszystko. OSM w Łowiczu otrzymała także statuetkę za mleczny produkt roku. Nagrodzono w ten sposób produkowany od niedawna napój składający się z czekolady roztopionej w mleku. Listę nagrodzonych z województwa łódzkiego uzupełnia "JOGO" Łódzka Spółdzielnia Mleczarska, która produkuje śmietanę luksusową o zawartości 18 proc. tłuszczu.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?