Zakończył się plebiscyt na Mistrzów Smaku, w trakcie którego wspólnie wybieraliśmy najlepsze lokale gastronomiczne i kucharzy oraz najsympatyczniejszych kelnerów w regionie łódzkim. Głosowaliśmy na swoich faworytów łącznie w 11 kategoriach.
W kategorii Kucharz Roku najlepsze miejsce w naszym regionie zajął Grzegorz Borcuch z Hotelu Rozdroże w Nieborowie (10. miejsce w Łódzkiem, 214 głosów) oraz Łukasz Kostrzewski ze skierniewickiej Strefy Smaku (13. miejsce w Łódzkiem, 129 głosów).
W kategorii Kelner Roku wysokie 7. miejsce i 150 głosów uzyskała Malwina Przybył z Bis Bar Catering Service ze Skierniewic.
W kategorii Restauracja Roku 12. miejsce zajęła Na Poddaszu Restauracja&Kawiarnia z Łowicza, zdobywając 102 głosy, a 17. miejsce - Strefa Smaku ze Skierniewic (51 gł.).
W kategorii Cukiernia/Kawiarnia Roku 11. miejsce zajęła Na Poddaszu Restauracja&Kawiarnia z Łowicza (41 głosów).
W kategorii Bar/Jadłodajnia/Bistro Roku 7. miejsce zajęła Fabryka Naleśnika ze Skierniewic (90 głosów).
W kategorii Lody Roku 8. miejsce i 17 głosów uzyskała Mała Italia ze Skierniewic.
W kategorii Pizza Roku 3. miejsce i aż 432 głosy zdobyła Pizza Parmeńska z Pizzerii Łowickiej.
Bardzo wysokie 5. miejsce zajęła też Sport Pizza z Pizzy Sport ze Skierniewic zdobywając 146 głosów.
No i 1. miejsce w kategorii Burger Roku zajął Skierbuger ze Skierniewic zdobywając 357 głosów. Gratulujemy!
Jak sukces komentuje Marcin Kaczmarek, właściciel Skierburgera?
- Jesteśmy bardzo mile zaskoczeni, tym bardziej, że nasza burgerownia działa dopiero od listopada ubiegłego roku - mówi pan Marcin. - To duże wyróżnienie dla całego naszego zespołu i naszych starań.
Na pomysł otwarcia burgerowni w Skierniewicach pan Marcin wpadł wspólnie ze swoją dziewczyną Anną Mikulak. Oboje bardzo lubili burgery i uznali, że może to być dobry biznes, tym bardziej, że w tej dziedzinie w mieście była nisza. - Skończyliśmy oboje wiele kursów uczących, jak się robi dobrego burgera, a następnie skorzystaliśmy z niskooprocentowanej pożyczki w ramach unijnego programu „Wsparcie w starcie” - kontynuuje pan Marcin. - Na początku było bardzo ciężko, tym bardziej, że rzuciliśmy się na przysłowiową głęboką wodę. Ale powoli stawaliśmy na nogi i teraz jest dobrze. Smaki naszych burgerów testowaliśmy na naszych znajomych i chyba są super, skoro ludzie przychodzą, chwalą nas i wracają. Sami układaliśmy menu, sami też dorzucamy zawsze coś nowego, by przełamać stereotypy. Mamy burgera miesiąca, w sierpniu na przykład jest on z gruszką...
Czy plebiscyt nam pomógł? - Bardzo, zwłaszcza okładka w tygodniku „ITS”... Klienci przychodzili z czystej ciekawości mówiąc, że czytali o nas w gazecie i chcieliby spróbować tego burgera - śmieje się Marcin Kaczmarek.
Podobnie szczęśliwa jest Pizzeria Łowicka.
- Z olbrzymią radością odebraliśmy wiadomość, że nasz lokal zajął bardzo wysokie 3. miejsce w wojewódzkim konkursie na najlepszą pizzę - mówi pełnomocnik Pizzeria Łowicka Tomasz Charążka. - Niewątpliwie jest to sukces ponieważ w konkursie brało udział ponad 100 lokali z całego województwa, a Łowicz był tą najmniejszą miejscowością. To niezwykle budujące. Jak widać smacznie i dobrze zjeść można także w małym mieście. Już kilka lat temu postawiliśmy na jakość naszych produktów czego bezwzględnie przestrzegamy. Przyniosło to efekt i pokazuje, że droga, którą obraliśmy, jest słuszna. Chciałbym podziękować wszystkim, którzy oddali na nas swój głos i także tym, którzy wspierali nas duchowo. Szczególne podziękowania dla całej załogi Pizzerii Łowicka, za ich codzienną pracę i starania, za to, że są i tworzą to miejsce.
współpr. Rafał Klepczarek
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?