W skrócie
- Najciekawsze sałatki na grilla i nie tylko
- 1. Sałatka z pomidorkami, awokado i czerwoną kapustą - przepis
- 2. Sałatka z kapusty i marchewki z sosem majonezowym - przepis
- 3. Sałatka z kurczaka z kukurydzą i ananasem - przepis
- 4. Sałatka z ziemniaków i boczku z rukolą - przepis
- 5. Sałatka z jajek w sałacie z boczkiem i kozim serem - przepis
- 6. Sałatka z tuńczyka w sałacie z fasolą borlotti - przepis
- 7. Sałatka z łososia wędzonego z rukolą, roszponką i pomidorami - przepis
- 8. Sałatka z krewetek z rukolą, szpinakiem i awokado - przepis
- 9. Sałatka na grilla z makaronem, bakłażanem, cukinią i fetą - przepis
- 10. Sałatka z arbuza z fetą, miętą i rukolą - przepis
Najciekawsze sałatki na grilla i nie tylko
Sezon grillowy 2022 trwa w najlepsze. Z tej okazji warto pomyśleć o przepisach na pyszną karkówkę czy piersi z kurczaka, ale też o lekkich i zdrowych dodatkach.
„Sałatki. Zdrowe i kolorowe”, najnowsza publikacja wydawnictwa Buchmann, to opracowanie zbiorowe zawierające przepisy na cały rok. Znajdziemy tu ciekawe propozycje na sałatki, które świetnie sprawdzą się do dań z grilla i na imprezę, również w plenerze. Mamy przepisy wegetariańskie, ale też z mięsem, rybami, owocami morza, makaronem, kaszą, ryżem oraz lekkie, owocowe. We wstępie do książki zostały też opisane przydatne zasady przechowywania warzyw, aby jak najdłużej cieszyć się ich świeżością.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia sałatek
Przepisy na sałatki na grilla wegetariańskie
Sałatki dla wegetarian najczęściej zawierają warzywa strączkowe, warzywa korzeniowe, orzechy i owoce. Słony smak uzyskiwany jest przez dodatek czarnych oliwek lub sera feta.
1. Sałatka z pomidorkami, awokado i czerwoną kapustą - przepis
Składniki:
- 1 zielony ogórek
- 8 pomidorków cherry
- 6 dużych rzodkiewek (opcjonalnie biała rzodkiew)
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 awokado
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- pestki z 1 / 2 granatu
- 1 / 2 puszki zielonego groszku (opcjonalnie kukurydza)
- 1 / 2 limonki
- garść kiełków słonecznika (lub brokułów, fasoli mung - według gustu)
- dowolne świeże zioła do dekoracji
- odrobina czarnego sezamu do dekoracji
Przygotowanie:
- Komosę wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 12 minut, następnie odsączyć na sitku, ostudzić.
- Kapustę sparzyć – włożyć do miski, zalać wrzącą wodą i odsączyć po 30 sekundach.
- Ogórek ze skórką pokroić w plasterki, cebulę w krążki, pomidorki w ćwiartki.
- Z rzodkiewek usunąć czerwoną skórkę i pokroić w plasterki same białe środki.
- Obrane połówki awokado pokroić w grube słupki, ale trzymać je razem tak, by owoc zachował swój kształt.
- Groszek (lub kukurydzę) odsączyć na sitku z zalewy, następnie przepłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć.
- Na półmisku ułożyć składniki grupami: pomidorki, ogórki, rzodkiewki, komosę, kapustę, pestki granatu itd. – cały urok tej sałatki polega na tym, że podaje się ją niewymieszaną, stworzywszy własną fantazyjną kompozycję kolorystyczną.
- Posypać danie kiełkami i odrobiną czarnego sezamu, udekorować ziołami: listkami bazylii lub mięty, gałązką koperku lub świeżego rozmarynu.
- Dodać pokrojoną na ćwiartki limonkę – przed podaniem można skropić warzywa wyciśniętym z niej sokiem.
2. Sałatka z kapusty i marchewki z sosem majonezowym - przepis
Składniki:
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 duża marchew
- 1/2 białej cebuli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 15 g majonezu
- 5 g musztardy
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek natki pietruszki
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować i sparzyć – włożyć do miski i zalać wrzącą wodą, po 30 sekundach odsączyć.
- Marchew obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki julienne.
- Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Z natki oderwać same listki (nie szatkować).
- Zrobić sos – majonez połączyć z musztardą i oliwą, dobrze wymieszać.
- Pokrojone warzywa włożyć do miski, dodać przyprawy i sos, całość wymieszać i posypać natką.
Przepisy na sałatki z mięsem
W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” proponowane są również przepisy na sałatki z dodatkiem kurczaka, wieprzowiny i boczku. Miłośnicy dań mięsnych znajdą sporo receptur na pożywne danie. Taka sałatka przyda się na piknik, majówkę w plenerze, ale też na lunch do pracy.
3. Sałatka z kurczaka z kukurydzą i ananasem - przepis
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 4 plastry ananasa z puszki
- 1 puszka kukurydzy
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w kostkę i upiec albo usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej, ostudzić.
- Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
- Kukurydzę wyłożyć na sitko, odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć.
- Natkę drobno posiekać.
- Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez i musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dobrze wymieszać.
4. Sałatka z ziemniaków i boczku z rukolą - przepis
Składniki:
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 2 duże ziemniaki lub 3 małe
- 1 garść rukoli
- 1/4 czerwonej cebuli
- ulubione przyprawy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na suchej patelni, by się zrumienił.
- Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i gotować w osolonej wodzie 15 minut.
- Odsączyć, wyłożyć na patelnię i podsmażyć na niedużej ilości oleju, ostudzić.
- Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Do miski włożyć rukolę, cebulę, ziemniaki i boczek, dodać przyprawy i wymieszać.
- Całość skropić oliwą z oliwek.
5. Sałatka z jajek w sałacie z boczkiem i kozim serem - przepis
Składniki:
- 3 plastry wędzonego boczku
- 3 jajka
- 1/2 główki sałaty strzępiastej
- 2 łyżki tartego koziego sera twardego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni na chrupko.
- Jajka ugotować na twardo – gotować nie dłużej niż 10 minut.
- Po tym czasie zdjąć je z ognia, odlać wrzątek i zalać zimną wodą.
- Gdy ostygną, obrać i pokroić wzdłuż na pół.
- Na talerzu rozłożyć liście sałaty, ułożyć na nich połówki jajek, posypać boczkiem i serem, skropić oliwą.
Sałatki na grilla z rybami i owocami morza
Sałatki z dodatkiem tuńczyka, łososia lub krewetek to wyśmienite źródło białka. Ryby i owoce morza to także składnik szybkich i zdrowych sałatek. Wyśmienicie smakują z sałatą, szpinakiem i pomidorami.
6. Sałatka z tuńczyka w sałacie z fasolą borlotti - przepis
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g)
- 1 opakowanie miksu sałat z czerwoną sałatą
- 1/2 puszki fasoli borlotti
- 8 pomidorków cherry
- ulubione przyprawy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem.
- Fasolę wyłożyć na sitko, odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć.
- Pomidorki przekroić wzdłuż na pół.
- Do miski włożyć sałatę, tuńczyka, fasolę i pomidorki, dodać przyprawy i lekko wymieszać. Sałatkę polać oliwą.
7. Sałatka z łososia wędzonego z rukolą, roszponką i pomidorami - przepis
Składniki:
- 150 g wędzonego łososia
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 2 liście czerwonej sałaty strzępiastej
- 4 pomidorki cherry
- 1/2 awokado
- ulubione przyprawy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
- biały i czarny sezam do posypania
Przygotowanie:
- Płaty łososia podzielić na mniejsze kawałki. Połówkę awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Pomidorki przekroić na pół. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki.
- Do miski włożyć rukolę, roszponkę, sałatę, łososia, pomidorki i awokado, dodać przyprawy i wymieszać.
- Sałatkę posypać sezamem i polać oliwą, można też dodać kilka kropel octu balsamicznego.
8. Sałatka z krewetek z rukolą, szpinakiem i awokado - przepis
Składniki:
- 200 g mrożonych krewetek koktajlowych, obranych i oczyszczonych
- 1 garść rukoli
- 1 garść liści szpinaku baby
- 1/2 awokado
- 1/2 limonki
- 2 liście czerwonej sałaty
- kilka gałązek koperku
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Krewetki włożyć do miski z letnią wodą, rozmrozić, następnie opłukać i osuszyć.
- Czosnek drobno posiekać i smażyć na rozgrzanym maśle przez pół minuty.
- Po tym czasie dodać krewetki i smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu, mieszając, tak by usmażyły się z każdej strony.
- Dodać sok z cytryny, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć jeszcze minutę, wciąż mieszając.
- Zestawić z ognia i ostudzić.
- Obraną połówkę awokado przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki.
- Sałatę porwać na małe kawałki.
- Koperku nie siekać, tylko podzielić gałązki na mniejsze części.
- Do miski włożyć rukolę, szpinak, sałatę, awokado, krewetki i koperek, wymieszać.
- Sałatkę udekorować cząstkami limonki.
Sałatka do grilla - z makaronem, kaszą i ryżem
9. Sałatka na grilla z makaronem, bakłażanem, cukinią i fetą - przepis
Składniki:
- 130 g makaronu rurki
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 6 pomidorków cherry
- 1/2 żółtej papryki
- 100 g sera feta
- ulubione przyprawy
- sól
- kilka listków bazylii do dekoracji
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, wystudzić.
- Bakłażan umyć, osuszyć, odciąć końcówkę z listkami, pokroić w grubą kostkę.
- Następnie obficie go posolić, wyłożyć na durszlak i zostawić na ok. 30 minut, aż puści sok – w ten sposób pozbywamy się nadmiaru wilgoci i gorzkiego smaku.
- Po tym czasie dokładnie wypłukać bakłażan pod zimną bieżącą wodą.
- Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 3–4 minuty.
- Pomidorki pokroić na ćwiartki, paprykę na 3-centymetrowe paski. Ser feta pokruszyć.
- Do miski włożyć makaron, ostudzony bakłażan, cukinię, pomidorki i paprykę, dodać przyprawy, wymieszać.
- Sałatkę posypać fetą i udekorować listkami bazylii.
Sałatka na grilla - owocowa
Sałatki z owoców to także świetny dodatek do dań z grilla. Orzeźwiający, słodki smak znakomicie komponuje się z pieczonym mięsem. W tym przypadku przepis na sałatkę łączy ze sobą słodki i słony smak, z delikatnym aromatem mięty. Wspaniały przepis na piknik w gronie znajomych, rodzinnego grilla lub letni obiad w upalne dni.
10. Sałatka z arbuza z fetą, miętą i rukolą - przepis
Składniki:
- 1/4 arbuza bez pestek
- 1/4 melona
- 100 g sera feta
- garść borówek amerykańskich
- duża garść listków mięty
- garść kiełków słonecznika (lub brokułów – według gustu)
- kilka listków rukoli do dekoracji
Przygotowanie:
- Miętę posiekać.
- Fetę pokruszyć.
- Arbuz i melon pokroić w kostkę, włożyć do miski lub głębokiego talerza, dodać miętę, wymieszać.
- Całość posypać borówkami, serem feta i kiełkami, udekorować listkami rukoli i kilkoma całymi listkami mięty.
Przepisy udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.
Poznaj przepisy sławnych kucharzy
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?