W holu na pierwszym piętrze łowickiej placówki muzealnej zgromadziło się ok. stu, głównie bardzo młodych, ludzi. Wykład Aldony Plucińskiej przypomniał im, jak ważny w tradycji polskiej jest chleb.
- Tylko w naszym kraju związany jest on z symbolem krzyża - mówiła pracownica MAiE w Łodzi. - To ewenement na skalę światową.
Łodzianka szeroko opowiadała także o podejściu do chleba księżaków łowickich. Oni również pielęgnowali szacunek do ziarna zbożowego. Chleb piekli jedynie w dni, na które nie przypadł post, a spożywali go szanując każdy okruch. Piątkowy wykład był częścią realizowanego w tym roku przez Muzeum w Łowiczu projektu "Smak dzieciństwa. Pieczywo codzienne i obrzędowe w tradycji regionu łowickiego".
Składa się on z czterech prelekcji, ośmiu warsztatów wypieku chleba w skansenie w Maurzycach oraz konkursu na najlepszy przepis i wypiek tradycyjny.
Projekt zostanie podsumowany na początku września w maurzyckim skansenie. Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego malownicze muzeum w plenerze wybrało na miejsce inauguracji tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa w Polsce.
Muzealny projekt ma kosztować 33,6 tys. zł, z których 25 tys. zł pozyskano z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Patronuje mu redakcja "Dziennika Łódzkiego".
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?