Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją....
fot. Helin Loik-Tomson/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Ziemniaki

Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją. Jednak długo pozostawione w spiżarni czy kuchennej szafce warzywo może stać się zielone i zaczyna kiełkować. Kiełkujące ziemniaki zawierają solaninę – substancję, która służy do ochrony rośliny przed szkodnikami. Solanina działa jednak toksycznie także na ludzi i w dużych ilościach jest trująca. W mniejszej dawce może doprowadzić do rozstroju żołądka i jelit, z towarzyszącymi bólami brzucha, wymiotami czy biegunką. Solanina sprawia także, że ziemniaki stają się gorzkie. Jednak, gdy jeden dostanie się do całej potrawy można tego nie wyczuć.

Zobacz również

Pijany 42-latek z Brzeszcz zatrzymany za kierownicą renault

Pijany 42-latek z Brzeszcz zatrzymany za kierownicą renault

Pierwsza sesja Rady Gminy Redzikowo w nowej kadencji samorządu

Pierwsza sesja Rady Gminy Redzikowo w nowej kadencji samorządu

Polecamy

Ten trening pozwoli ci ukoić nerwy. Odpręży twoje ciało i umysł

Ten trening pozwoli ci ukoić nerwy. Odpręży twoje ciało i umysł

Disney – filmowe porażki 2023 roku i DC

Disney – filmowe porażki 2023 roku i DC

Przemek Kossakowski w Bolimowie. Spotkanie z dziennikarzem i podróżnikiem już dziś

Przemek Kossakowski w Bolimowie. Spotkanie z dziennikarzem i podróżnikiem już dziś