Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić idealną kawę? Podpowiadamy, jak wybrać ekspres, młynek i inne niezbędne akcesoria

red.
Jaką kawę lubisz pić najbardziej – espresso, cappuccino, klasyczną czarną, a może café latte? Niezależnie od tego, jaką kawę wybierasz na co dzień, powinna być ona przygotowana z wysokiej jakości ziaren. Znaczący wpływ na smak kawy będzie mieć również sposób jej przygotowania. Do stworzenia wybornej kawy może posłużyć nam ekspres ciśnieniowy, ekspres kolbowy, kawiarka lub ekspres na kapsułki. Dodatkowo proces powstawania pysznej kawy, mogą usprawnić różne akcesoria – na przykład młynek do kawy lub spieniacz do mleka. W poniższym materiale podpowiemy Ci, która metoda parzenia kawy będzie najlepsza dla Ciebie.

Kawa - co warto wiedzieć?

Czego o kawie powinna dowiedzieć się osoba, która dopiero zaczyna zgłębiać świat parzenia kawy idealnej? Na początek, warto zacząć od samych ziaren kawy. W zależności od tego, jaki rodzaj ziaren wybierzemy, przygotowana kawa może mieć różny stopień goryczki, intensywności oraz odmienne nuty smakowe, np. owocowe, czekoladowe, karmelowe, kwiatowe lub orzechowe.

Skorzystaj z promocji z kodem rabatowym

Materiały promocyjne partnera

Na pewno zdarzyło Ci się natrafić na nazwy dwóch najpopularniejszych odmian kawy, czyli Arabici i Robusty. Najczęściej w sklepach możesz spotkać się z Arabicą, która pochodzi z Afryki i Ameryki Południowej, charakteryzuje ją delikatny, lekko słodkawy smak. Robusta to kawa, która przypadnie do gustów wielbicielom intensywnych smaków, którym niestraszna jest goryczka. To opcja dla osób, które o poranku potrzebują porządnej dawki pobudzenia – zawiera znacznie więcej kofeiny niż Arabica. Robusta uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej, m.in. w Brazylii oraz Południowej Azji – w Indiach czy Wietnamie. W sklepach możemy znaleźć także mieszanki tych dwóch najpopularniejszych rodzajów kawy.

To jaki smak będzie miała nasza kawa, jest uzależnione od warunków atmosferycznych i terytorialnych, w których rosły ziarna. Częstotliwość opadów, nasłonecznienie, wysokość upraw nad poziomem morza, rodzaj gleby oraz to, w jaki sposób obrabiane i wypalane są ziarna – to wszystko ma znaczenie! Jednym z kryteriów wyboru kawy idealnej może być także kraj pochodzenia ziaren:

  • kawy kwaśne o posmaku owocowym pochodzą najczęściej z Ameryki Środkowej,
  • kawy łagodne, o słodkim posmaku znajdziemy w Ameryce Południowej,
  • kawy świeże o nutach kwiatowych, jagodowych lub owocowych, takie smaki pochodzą bardzo często z Afryki,
  • kawę delikatną, mało kwaśną, o drzewnych nutach znaleźć możemy w Azji.

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Jak wybrać odpowiednie ziarna kawy do Twojego ekspresu?

Ekspres do kawy

Warto zwrócić uwagę na stopień palenia kawy – występują cztery stopnie:

  • jasny – o delikatnym smaku, lekka, kwaskowata, o owocowym aromacie,
  • średni – delikatny, o lekkiej goryczce, najbardziej popularny,
  • mocny (ciemny) – delikatna goryczka, czekoladowe nuty, słodkawa,
  • bardzo mocny (ciemny) – orzechowo-czekoladowe nuty, wyraźna gorycz.

Kawa jak z kwawiarni w Twoim domu!

Materiały promocyjne partnera

Stopień wypalenia ma wpływ na smak, intensywność, zapach oraz zawartość kofeiny. Dlatego rodzaj ekspresu do kawy oraz wybór ziaren kawy mają znaczenie. Jeżeli używasz ekspresu automatycznego lub ekspresu kolbowego, warto wybierać kawę ciemno (mocno) lub średnio paloną. Natomiast jasno palona kawa sprawdzi się świetnie w przypadku ekspresu przelewowego. Jeśli do parzenia kawy najczęściej używasz kawiarki, możesz zdecydować się na mieszanki kawy średnio lub ciemno palonej. Do przygotowania kawy coraz bardziej popularną metodą Cold Brew, najlepiej sprawdzą się natomiast jasno palone ziarna.

Ekspresy do kawy w promocyjnej cenie!

Materiały promocyjne partnera

Jaki młynek do kawy?

Jeśli chcesz przygotować pyszną kawę w domowych warunkach, nie może zabraknąć Ci niezbędnych akcesoriów. Kawa przygotowana ze świeżo mielonych, aromatycznych ziaren będzie smakować wybornie, dlatego nie obędzie się bez młynka do kawy. Warto zwrócić uwagę na pojemność młynka, im większy tym pozwoli nam jednorazowo zmielić większą porcję ziaren. Kolejnym aspektem będzie rodzaj noża, na rynku znajdziemy m.in. młynki z ostrzami ceramicznymi i stalowymi. W sklepach dostępnych jest kilka rodzajów młynków do kawy, m.in.:

  • młynek elektryczny – posiada różne stopnie zmielenia ziaren, warto stosować młynki wolnoobrotowe – pomoże to uniknąć utraty aromatu,
  • młynek żarnowy – pozwala bardzo drobno zmielić ziarna, działa na zasadzie dwóch bardzo wolno obracających się żaren, które miażdżą ziarna, dzięki czemu nie stracimy aromatu kawy,
  • młynek ceramiczny – pozwala na dokładne zmielenie ziaren,
  • młynek stalowy – na pewno posłuży ci przez dłuższy czas, posiada twarde i silne ostrza.

Kawa zmielona, tak jak lubisz!

Materiały promocyjne partnera

Akcesoria do przygotowania kawy

Chcesz przygotować pyszne cappuccino? Nie obędziesz się bez spieniacza do mleka! Wiele ekspresów dostępnych na rynku posiada wbudowane spieniacze, równie dobrze sprawdzi się jednak zwykły, ręczny spieniacz na baterie. Jeśli mamy do przygotowania kawę dla większej liczby osób, warto zdecydować się na spieniacz do mleka w formie kubka.

Jak szybko przygotować pyszną kawę bez ekspresu?

Jest na to kilka metod! Drip to rozwiązanie, które na pewno przyda się, każdemu miłośnikowi czarnej kawy. Wyglądem przypomina filiżankę, do której wkładamy papierowy filtr. Umieszczamy go w naczyniu, w którym zamierzamy przygotować kawę, np. na kubku. Wystarczy wsypać kawę i powoli zalać ja wodą.

Przgotuj swoją ulubioną kawę!

Materiały promocyjne partnera

Do przygotowania mocnej czarnej kawy świetnie sprawdzi się również kawiarka. Idealne urządzenie, dla jednej lub dwóch osób. W sklepach znajdziemy kawiarki ciśnieniowe, które pozwolą przygotować kawę na kuchence na gaz lub indukcję. Natomiast zaparzacz typu french press to doskonały wybór dla osób, które o poranku potrzebują natychmiastowej dawki kofeiny, a nie chcą inwestować dużo w profesjonalny ekspres do kawy. Do urządzenia wystarczy wsypać ulubioną kawę, następnie zalać ją wodą, odczekać kilka minut i docisnąć tłok. Pyszna kawa gotowa!

Podawanie kawy – jakie szklanki dla danego typu kawy?

Jeśli kochasz delektować się różnymi rodzajami kawy, w Twojej kuchni nie może zabraknąć odpowiednich naczyń do jej podawania. Oczywiście możesz przygotować kawę w swoich ulubionych dużym kubku, jeśli jednak chcesz przygotować cappuccino lub café latte będziesz potrzebować dostosowanych do danego rodzaju kawy szklanek.

Kawa ziarnista
  • Cafe latte – trzywarstwowe caffé latte najlepiej będzie prezentować się w wysokiej szklance z grubego szkła, najlepiej wybierać te 200 - 400 ml,
  • Espresso – mocne, aromatyczne espresso najlepiej podawać w małych, ok. 50 ml filiżankach,
  • Cappuccino – najlepiej przygotować je w filiżance, od 200 do 350 ml.
  • Frappucino – mrożoną kawę najlepiej podawać w wysokich szklankach, ok. 400 ml.

A Ty, w czym najczęściej pijasz swoją ulubioną kawę?

Kawa to nie tylko wspaniałe walory smakowe oraz zastrzyk energii o poranku. Ten popularny napój, w rozsądnych ilościach będzie również korzystny dla naszego zdrowia. Kawa wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego i trawiennego, poprawia koncentrację oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory czy chorobę Parkinsona. Filiżanka kawy w ciągu dnia to mała przyjemność, na którą warto sobie pozwolić.
Szukasz sposobu na tańsze zakupy sprzętu AGD? Sprawdź dostępne kody rabatowe NEONET oraz promocje w innych popularnych elektromarketach:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić idealną kawę? Podpowiadamy, jak wybrać ekspres, młynek i inne niezbędne akcesoria - Strona Kuchni

Wróć na lowicz.naszemiasto.pl Nasze Miasto