Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy...
fot. Chelsea London Phillips/unsplash.com

Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh

Tempeh

Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy tradycyjny przetwór z tych nasion, pochodzący z Jawy. Nasiona są obłuszczane i fermentowane z udziałem pleśni Rhizopus oligosporus, która zamienia je w zwarty blok i zwiększa strawność białek i przyswajalność składników mineralnych. Tempeh zawiera ok. 20 g białka w 100 g (tofu jest „serem” uzyskanym z mleczka sojowego i ma go niespełna 8 g) – tyle, co chude mięso. Można go przetwarzać w ten sam sposób, m.in. wędzić, marynować czy smażyć.

Obecnie dostępny jest głównie tempeh polski (jego produkcją zajął się właśnie czołowy przetwórca soi) oraz czeski; można też kupić składniki do samodzielnego wytwarzania tego produktu.

Zobacz również

Polski zespół bliżej triumfu w Lidze Mistrzyń! Wyjazdowe zwycięstwo tarnobrzeżanek!

Polski zespół bliżej triumfu w Lidze Mistrzyń! Wyjazdowe zwycięstwo tarnobrzeżanek!

Sukces starachowickiego ucznia w ogólnopolskiej olimpiadzie

Sukces starachowickiego ucznia w ogólnopolskiej olimpiadzie

Polecamy

W jej szafie znaleźć można wiele ciekawych ubrań. Załóż je i ty!

W jej szafie znaleźć można wiele ciekawych ubrań. Załóż je i ty!

Rodzicu, zrezygnuj z baniek mydlanych! Są groźne dla twojego dziecka

Rodzicu, zrezygnuj z baniek mydlanych! Są groźne dla twojego dziecka

Nie wiesz, kiedy brać witaminę D? Eksperci wskazują na tę porę dnia

Nie wiesz, kiedy brać witaminę D? Eksperci wskazują na tę porę dnia