Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Maliny są źródłem kwasu salicylowego, czyli substancji...
fot. Srdjanns74/Getty Images

Dlaczego warto jeść maliny? To świetny przysmak dla osób na diecie i cukrzyków. Włącz maliny do menu, a twój organizm Ci za to podziękuje

Łagodzą objawy przeziębienia i grypy

Maliny są źródłem kwasu salicylowego, czyli substancji obecnych w popularnej aspirynie i lekach przeciwgrypowych. Owoce te działają napotnie, dzięki czemu spożywanie surowych lub suszonych malin może w naturalny sposób obniżać gorączkę. Natomiast duża zawartość witaminy C sprawia, że regularne sięganie po maliny wzmacnia układ immunologiczny i zmniejsza podatność organizmu na infekcje.

Zobacz również

Tydzień Bibliotek w wejherowskiej bibliotece

Tydzień Bibliotek w wejherowskiej bibliotece

Dwie imprezy charytatywne dla Damiana z Chojnic

Dwie imprezy charytatywne dla Damiana z Chojnic

Polecamy

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

Przegląd kwietnia w Łowiczu

Przegląd kwietnia w Łowiczu

Jechał zygzakiem drogą. Zatrzymali go inni kierowcy. Ile "wydmuchał"?

Jechał zygzakiem drogą. Zatrzymali go inni kierowcy. Ile "wydmuchał"?