Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać, gdy choruje tarczyca?
Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać, gdy choruje tarczyca?
Rośnie liczba zachorowań na Hashimoto, czyli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. To najczęściej występująca choroba z autoagresji, która dotyka zwłaszcza kobiet. Prowadzi do zniszczenia komórek tego narządu, a w konsekwencji do rozwoju jego niedoczynności i związanych z nią objawów. To nie tylko niski poziom energii i skłonność do tycia, ale również zaburzenia hormonalne, dolegliwości bólowe czy stany depresyjne. Gwałtowny wzrost liczby przypadków choroby Hashimoto w Polsce wiąże się z katastrofą w Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej, która miała miejsce przed ponad 3 dekadami. Według dostępnych danych z 2017 roku w Polsce na Hashimoto choruje co najmniej 700 tysięcy osób. Terapia obejmuje przyjmowanie leków i zmianę diety, przy czym każdy chory wymaga nieco innego jadłospisu. W chorobie Hashimoto kluczową kwestią dietetyczną jest spożycie odpowiednich ilości określonych składników odżywczych, a unikanie innych – warto więc wiedzieć, w jakich produktach się znajdują.