6 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/e7/9b/627920f6e43ac_o_large.jpg)
fot. encrier / GettyImages
Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe
Rabarbar – skarbnica potasu
Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w okresie od maja do czerwca. Ma zaledwie 15 kcal w 100 g i jest skarbnicą potasu oraz innych składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecany jest osobom z tendencją do zaprać. Choć można jeść go na surowo, najczęściej wykorzystywany jest jako składnik ciast lub innych deserów, a także jako baza do ugotowania kompotu. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie jest polecany osobom ze schorzeniami nerek.