5 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Na talerzu pojawia się coraz więcej nietypowych kolorów. Nie...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/96/b7/61d05edbbc564_o_large.jpg)
fot. Rohtopia/123RF
Co i jak będziemy jeść w 2022 roku? Poznaj trendy smaku i kuchni na Nowy Rok!
Niebiesko, fioletowo i zielono
Na talerzu pojawia się coraz więcej nietypowych kolorów. Nie pochodzą jednak od sztucznych barwników, tylko od całkowicie naturalnych superfoods. Niebieski kolor zapewniają algi spirulina lub kwiaty klitorii terateńskiej, fioletowy – afrykańska śliwka ube, jagody açai lub maqui czy kwiat hibiskusa, zielony – sproszkowane liście moringi lub zielonej herbaty (matcha) czy algi chlorella. Wszystkie są źródłem antyoksydacyjnych pigmentów, które działają przeciwzapalnie i antystarzeniowo.