Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Gratka dla fanów rytmów latino. Na plaży Wave Międzyzdroje wystąpi kubańska grupa

Gratka dla fanów rytmów latino. Na plaży Wave Międzyzdroje wystąpi kubańska grupa

Lewica chce zniesienia zasady jednomyślności w UE. „Niszczenie Unii od środka”

NOWE
Lewica chce zniesienia zasady jednomyślności w UE. „Niszczenie Unii od środka”

Polecamy

Pierwsza komunia: czy rodzice i chrzestni muszą przystąpić do sakramentu?

Pierwsza komunia: czy rodzice i chrzestni muszą przystąpić do sakramentu?

Przegląd kwietnia w Łowiczu

Przegląd kwietnia w Łowiczu

Jechał zygzakiem drogą. Zatrzymali go inni kierowcy. Ile "wydmuchał"?

Jechał zygzakiem drogą. Zatrzymali go inni kierowcy. Ile "wydmuchał"?