Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Stary przepis na domowe lody - tak robiły je nasze babcie. Zobacz, jak przygotować tradycyjne lody, które smakują jak mrożony kogel-mogel

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne lody na żółtkach to idealny deser na lato. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne lody na żółtkach to idealny deser na lato. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Domowe lody to prawdziwy smakołyk. Mam dla ciebie tradycyjny przepis na lody z żółtek, które dla wielu są smakiem dzieciństwa. Tak przygotowała je dawniej moja mama i babcia. Lody są idealnie kremowe, słodkie i przypominają popularny w latach PRL kogel-mogel. Sprawdź, jak je zrobić i wypróbuj stary przepis na lody z żółtek.

W skrócie

Lody z przepisu babci

Tradycyjne lody na żółtkach to prawdziwy rarytas. Dawniej bardzo popularne, dziś nieco zapomniane. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne, ale trzeba uważać, wlewając wrzące mleko do żółtek. Masę trzeba cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Jednak, gdy opanuje się tę czynność, reszta wydaje się bardzo łatwa. Lody z tego przepisu można przygotować w zamrażalniku lub w maszynie do lodów.

Zobacz w galerii, jak zrobić lody na żółtkach.

Przepis na lody na żółtkach

czas przygotowania: ok. 15 minut + mrożenie
duża porcja
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 8 żółtek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 32 g cukru waniliowego (2 opakowania) lub 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 300 g śmietanki 36%.

Jak zrobić tradycyjne lody na żółtkach?

  1. Umyj dokładnie jajka i rozdziel żółtka od białek. Białka odłóż na bok, możesz ich użyć do przygotowania np. bezy.
  2. W dużej misce ubij żółtka z cukrem i wanilią.
  3. Mleko zagotuj.
  4. Gorące mleko wlewaj bardzo wolno do żółtek, jednocześnie mieszając łyżką lub mikserem.
  5. Przelej całość do wysokiego garnka i postaw na małym ogniu.
  6. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Nie należy jej gotować.
  7. Tak przygotowaną masę przestudź, a następnie dodaj do niej śmietankę i wymieszaj. Całość zamroź.
  8. Możesz mrozić lody w maszynie do lodów lub w zamrażalce. Jeśli wybierasz drugi sposób, to pamiętaj, by po godzinie masę wymieszać widelcem.

Szarlotka z lodami - polecane przepisy

Domowe lody waniliowe świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast z jabłkami. Możesz podać je do klasycznej szarlotki na kruchym cieście lub do pysznej szarlotki z budyniem. Wystarczy podgrzać kawałek ciasta, ułożyć na talerzu i obok dodać gałkę lodów. Całość będzie pięknie wyglądać udekorowana np.:

  • listkami mięty,
  • świeżymi owocami np. malinami,
  • sosem czekoladowym.

Lody na żółtkach będą przepysznie smakować także do tarty z ciasta francuskiego z jabłkami oraz szarlotki sypanej.

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Stary przepis na domowe lody - tak robiły je nasze babcie. Zobacz, jak przygotować tradycyjne lody, które smakują jak mrożony kogel-mogel - Strona Kuchni

Wróć na lowicz.naszemiasto.pl Nasze Miasto