Spis treści
Rośliny na wzmacnianie odporności
Infekcje wirusowe są znacznie częstsze jesienią i zimą, jednak o profilaktyce warto pamiętać cały rok. Jednym z jej elementów jest dieta bogata w ochronne przeciwutleniacze. By łatwo uzupełnić ich poziom, dobrze jest nie tylko jeść więcej owoców i warzyw, ale też sięgać po rośliny znane ze swojego przeciwwirusowego działania.
Oprócz typowych roślin leczniczych, stosowanych m.in. w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, należy do nich wiele popularnych ziół, przypraw i warzyw, które większość z nas ma w kuchni.
Antywirusowe zioła i warzywa – jak korzystać z ich dobrodziejstw?
Ze względu na różną ich postać i właściwości, z antywirusowych składników można korzystać na rozmaite sposoby. Jak więc używać ochronnych roślin przyprawowych, które wzmacniają naturalną odporność organizmu?
- jako dodatek do potraw – tak najłatwiej spożyć jadalne zioła i przyprawy, by zapewnić sobie ich korzystne działanie zwłaszcza na układ trawienny,
- w gotowych herbatkach albo naparach i odwarach z samodzielnie przygotowanych mieszanek – w takiej postaci poleca się stosować zwłaszcza korę, kłącza i korzenie roślin, choć jest to również szybki i wygodny sposób przygotowania napojów z ziela, kwiatów czy owoców,
- z wodą lub mlekiem – sproszkowane przyprawy można przyjmować, mieszając je z wodą lub gotując z mlekiem,
- w postaci soku – gotowe soki tzw. 100-procentowe można znaleźć w sklepach, ale są to produkty pasteryzowane, a więc podgrzewane; w miarę możliwości warto wyciskać je samodzielnie ze świeżych surowców,
- jako wyciągi – ekstrakty z ziół i przypraw są szeroko dostępne jako suplementy diety, pojedynczo lub w mieszankach przygotowanych pod kątem konkretnych problemów; może to być proszek pakowany luzem lub kapsułkowany, a także tabletki prasowane, natomiast te glazurowane najczęściej zawierają nadmiar dodatkowych składników wypełniających,
- do aromaterapii – wdychanie lotnych związków roślinnych to sposób, by dostarczyć je bezpośrednio do układu oddechowego, a stamtąd do krwi. Antywirusową aromaterapię prowadzi się z użyciem olejków eterycznych najlepiej w okresach osłabienia formy i odporności organizmu.
Naturalne metody na odporność. Jakimi ziołami i warzywami wspierać układ immunologiczny?
Wiele przypraw i warzyw ma składniki, które wspomagają organizm w walce infekcjami grypopodobnymi i przeziębieniami. Działają oczyszczająco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Wzmacniają układ odpornościowy i mobilizują go do walki.
- Chrzan jest naturalnym antybiotykiem. Zwalcza bakterie, które mogą powodować katar, kaszel, grypę, zapalenie nerek, pęcherza i dróg moczowych.
- Olejki z oregano zawierają karwakrol, czyli związek o udowodnionym działaniu przeciwwirusowym.
- Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
- Imbir pomaga łagodzić objawy zapalenia górnych dróg oddechowych.
- Eukaliptus wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
- Czarny bez spożywany podczas infekcji może o 4 dni skrócić czas chorowania na grypę.
- Czystek zawiera polifenole, które wzmacniają odporność i utrudniają namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów chorobotwórczych.
- Kurkuma zawiera substancje, które mają silne właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
- Czosnek to naturalny antybiotyk i ma silne działanie bakteriobójcze. Czosnek pomaga przy zatruciach pokarmowych spowodowanych przez tę bakterię campylobacter (objawiają się bólem brzucha, biegunką i gorączką).
- Korzeń lukrecji gładkiej charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, immunostymulującym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym.
- Cebula to najbardziej znany wszystkim naturalny antybiotyk i antyseptyk. Biologicznie czynne związki w cebuli zwiększają odporność, zabijają patogenne mikroorganizmy, normalizują florę jelitową i przywracają równowagę bakteryjną w jamie ustnej.
Bądź zawsze w formie
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?