Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

10. Jubileusz Uzdrowiska Uniejów. Bitwa Zup i 40-kilogramowy tort dla mieszkańców i gości ZDJĘCIA

Paweł Gołąb
Paweł Gołąb
Bitwa Zup i 40-kilogramowy tort z fajerwerkami. Tak okazale wraz z mieszkańcami i gośćmi świętowało w niedzielę miasto Uniejów z okazji 10-lecia ustanowienia uzdrowiska.

Uniejowskie kuracjuszki nie wątpią, że miasto ma niejeden atut, który przyciąga turystów czy kuracjuszy. - Wspaniałe zabiegi, blisko Termy. Polecamy wszystkim, którzy chcą odpocząć, bawić się, leczyć czy po prostu skorzystać z pięknej przyrody z doliną Warty na czele. Jesteśmy z całej Polski, spędzamy świetnie czas, pogoda dopisuje, jest cudnie – nie kryła radości Dorota Wiśniewska, która do uniejowskiego sanatorium przyjechała z Sosnowca, a podczas święta uzdrowiska bawiła się wraz z Beatą Walkowiak-Kocia ze Skarżyska-Kamiennej, Małgosią ze śląskiego Jaworzna i Agnieszką Gruchałą z Koluszek. A co z Bitwą Zup? Które smaki dopasowały najbardziej? - Tu jesteśmy podzielone w grupie naszych koleżanek. Dwie są za ogórkową, dwie za pomidorową – odpowiadają z uśmiechem.

O podniebienia uczestników radosnych obchodów zadbało kilka lokali i uniejowskie siostry zakonne, które pojawiły się z pomidorówką. Lawendowe Termy czarowały ogórkową na termalnych ogórkach, Gościniec Nad Wartą i Kasztel Rycerski też ogórkową w swoich wersjach, a Hotel Termalny szczawiową.

Jak powstała ogórkowa na termalnych ogórkach? - Zupa została ugotowana na wywarze warzywnym z naprawdę dużej ilości warzyw, do tego były dołożone żeberka wędzone, duża ilość cebuli, a na końcu starte, uduszone ogórki i śmietana, i znów w dużej ilości czosnek i koper – podawała receptę na unikalną zupę Urszula Krychniak, szef kuchni w Lawendowych Termach. Czym różni się od tych tradycyjnych? - Na pewno smak jest inny, bardziej przyjemny i po prostu lepszy. Ogórki kiszone z użyciem wody termalnej mają więcej minerałów, działa lepiej i na żołądek czy jelita, więc liczy się i ten aspekt prozdrowotny.

Pomysł na promocję miasta Uniejowa przez kulinaria to dobry kierunek? - Jak najbardziej, nie ma lepszego. To przyciąga, ludzie będą chętnie wracać do Term, do wody, ale jedzenie jest równie ważne. I tu się sprawdza powiedzenie przez żołądek do serca.

Burmistrz Uniejowa Józef Kaczmarek nie wątpi, że starania o uzyskanie statusu uzdrowiska okazały się strzałem w dziesiątkę. Ale 10 lat to dopiero początek, musimy patrzyć w perspektywie 100-200 lat, aby uzdrowisko kwitło i rozwijało się dalej.

10. Jubileusz Uzdrowiska Uniejów rozpoczął się w miniony piątek od konferencji i wyróżnień. KLIKNIJ W LINK PONIŻEJ:

10. Jubileusz Uzdrowiska Uniejów. Na początek konferencja i ...

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodzkie.naszemiasto.pl Nasze Miasto