XVIII edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności odbyła się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu oraz na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Ogółem w turnieju wiedzy o żywności wzięło udział ponad 1 tys. uczniów z całej Polski. Do poznańskiego finału zakwalifikowało się 55 reprezentantów 25 szkół.
Z reprezentantów ponadgimnazjalnej dwójki najlepiej wypadła Emilia Placek, która wygrała m. in. laptopa. Wynik osiągnięty w Poznaniu pozwala całej trójce uczniów ZSP nr 2 na podjęcie studiów na wybranych uczelniach bez postępowania kwalifikacyjnego oraz bez potrzeby podchodzenia do egzaminu pisemnego z poszczególnych przedmiotów objętych danym zawodem.
Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?