- Celem olimpiady jest rozwijanie zainteresowań i podniesienie poziomu kształcenia uczniów w zakresie wiedzy o produkcji żywności, analizy chemicznej i ekonomii –informuje jej sekretarz Małgorzata Balcerek.
Organizatorem olimpiady był Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz miejscowy Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego. Etap finałowy składał się z części pisemnej, ustnej oraz quizu.
Uczeń ponadgimnazjalnej dwójki z Łowicza zakwalifikował się do części ustnej. Ostatecznie zajął 12. miejsce. W gronie 46 finalistów znalazły się natomiast jego szkolne koleżanki Joanna Guzek i Patrycja Kania (wszyscy z III klasy technikum technologii żywności).
Cała trójka otrzymała zaświadczenie, dzięki któremu zostanie zwolniona z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz zaproszenie do wstąpienia w szeregi studentów wielu uczelni wyższych w całym kraju.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?