XVII edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności odbyła się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu oraz na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. W niej udział ponad 1,2 tys. uczniów z całej Polski. Do poznańskiego finału zakwalifikowało się 49.
- Pierwsza część etapu centralnego składała się z pytań testowych dotyczących 3 obszarów: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego – relacjonuje przebieg olimpiady Olga Kwapisz–Wojda, nauczyciel przedmiotów żywieniowych, która przygotowywała do konkursu zdolne uczennic TTŻ. - W ramach etapu pisemnego wyłoniono 11 najlepszych uczestników, którzy zakwalifikowali się do drugiego etapu - części ustnej. W jej ramach odpowiadali na wylosowane przez siebie pytania z trzech wyżej wspomnianych obszarów. Następnie wybrano sześciu najlepszych uczestników, w gronie których znalazła się Emilia Pacek.
Najlepsza szóstka wzięła udział w trzecim etapie. Ostatecznie reprezentantka ponadgimnazjnalnej dwójki uplasowała się na 4. miejscu w Polsce. Jako nagrodę rzeczową otrzymała cyfrowy aparat fotograficzny z kartą pamięci oraz książkę.
Obie uczennice ZSP nr 2 wywalczyły indeksy na wyższe uczelnie oraz zwolnienie z egzaminu pisemnego z poszczególnych kwalifikacji objętych danym zawodem.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?