Uczniowie ZSP nr 2 w Łowiczu na praktykach w Grecji [ZDJĘCIA]

Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Łowiczu odbyli dwutygodniowe praktyki w greckiej miejscowości Laissa.

Młodzież z kierunku technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki miała zajęcia miejscowej szkole rolniczej. Chłopcy zwiedzili szkołę i jej zaplecze, a w kolejne dni pracowali w warsztatach i gospodarstwie szkolnym.

Młodzież profilu uczestniczyła również w zbiorach na plantacjach kiwi. Uczniowie zwiedzili dział handlowy i serwis maszyn rolniczych greckiej fabryki Terra, produkującej maszyny rolnicze.

Z kolei uczniowie kształcący się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych codziennie brali udział w przygotowywaniu śniadań, obiadów i kolacji w restauracji czterogwiazdkowego hotelu San Panteleimon. Praktykanci przygotowywali potrawy kuchni greckiej takie jak: musaka, szaszłyki, pieczona i duszona baranina, gyros, spanakopita (francuskie ciasto z fetą i szpinakiem), sałatki na bazie jogurtu greckiego, pasty i dipy, mezedes (przekąski), ciasta i słodycze.

Młodzież korzystała z programu kulturowego. Najwięcej pozytywnych emocji wzbudziła wycieczka do Meteorów, zespołu klasztorów zawieszonych na wysokich skałach wpisany na listę UNESCO. Bardzo ciekawy był także rejs statkiem na wyspę Skiathos oraz możliwość plażowania na „złotym” piasku Koukounaries.

Młodzież w ramach praktyk odbyła wiele wycieczek edukacyjnych. Wśród nich do wytwórni sera feta. Ser feta zaliczany jest w Grecji do podstawowych produktów spożywczych. Jego spożycie na 1 osobę w ciągu roku wynosi ponad 11 kg.
Grecy wykorzystują go do przygotowania wielu potraw, jedną z nich jest grecka wersja pizzy z dodatkiem fety, oliwek i pomidorów.

Młodzież mogła posłuchać i zobaczyć jak wygląda cały proces produkcji. Ser ten produkowany jest z połączenia mleka owczego i koziego. Dojrzewa przynajmniej 3 miesiące zatopiony w solance, dzięki temu długo zachowuje świeżość. Jest jednocześnie kruchy i dobrze się topi. Na miejscu uczestnicy praktyk mieli okazję degustować sery oraz prawdziwy grecki jogurt. Wielu z nich zakupiło te produkty do swych domów, skuszonych ich niepowtarzalnym smakiem.

W wolnym od zajęć czasie młodzież m. in. dwukrotnie „zdobyła” warowny zamek krzyżacki z XIII wieku, skąd rozciągał się malowniczy widok na całą okolicę. . Zwiedziła również miejscowości Leptokaria i leżące u podnóży Olimpu Litochoro z pięknym wodospadem.

Rafał Klepczarek

  • Polska Dziennik Łódzki
Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3