Młodzież degustowała różne produkty i przetwory mleczarskie, a także wzięła udział w konkursie „Twarogowy i twarożkowy, śmietanowy i śmietankowy hit”. Ogromną niespodzianką okazało się spotkanie naszej młodzieży z Piotrem Lisakowskim uczestnikiem II edycji Top Chef, który reprezentował Spółdzielnię Mleczarską Udziałowców "Strzałkowo".
Na Dzień Twarogu i Twarożków, Śmietany i Śmietanki przygotował ona płetwę rekina, śledzia solonego z twarożkiem śmietankowym i szczypiorkiem oraz wędzoną makrelę z twarogiem wiejskim i pomidorami. Przedstawiciele łowickiej szkoły głosowali właśnie na jego propozycje kulinarne. Piotr Lisakowski zdradził uczestnikom wycieczki z ZSP nr 2, że jego deser zawdzięcza niepowtarzalny smak zredukowanej pomarańczy wymieszanej z bitą śmietanką.
Podczas zwiedzania młodzież zbierała ulotki, przepisy i broszury. Zgromadzone materiały zostaną wykorzystane na zajęciach z gastronomii, technologii kierunkowych oraz zajęciach praktycznych.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?