- Celem projektu było wpłynięcie na rozwój kompetencji zawodowych młodzieży w zawodach technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik agrobiznesu, zapoznanie z europejskim prawem żywnościowym – informuje jego koordynator Mirosław Kret, nauczyciel w ponadgimnazjalnej dówjce. - Uczestnikami projektu byli uczniowie ZSP Nr 2 RCKUiP w Łowiczu uczący się w zawodzie technik agrobiznesu, technik mechanizacji rolnictwa, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik usług gastronomicznych. Byli to zarówno chłopcy, jak i dziewczęta, którzy byli zainteresowani uczestnictwem w tym projekcie. Zdecydowana większość chętnych do udziału w projekcie pochodziła z obszarów wiejskich, które posiadali gospodarstwa prowadzone przez rodziców.
Projekt realizowany od 1 października ubiegłego roku do końca września br. uzyskał unijne dofinansowanie w kwocie 312 174,14 zł.
- W ramach realizacji projektu uczniowie mieli szansę na odbywanie praktyk zawodowych na podstawie opracowanej innowacji programowej uczniów w ośrodkach niemieckich DEULA Nienburg oraz ILLUT Berlin – Brandenburg - dodaje Mirosław Kret.
Uczestnictwo w projekcie przyczyniło się do wzrostu kompetencji zawodowych u 36 uczniów w dziedzinach związanych z agrobiznesem (18 uczniów) oraz żywieniem i gospodarstwem domowym (18 uczniów); rozwoju umiejętności językowych; zdobycie dokumentu Europass Mobilność; uzyskanie zaliczenia praktyki zawodowych.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?