Pasta hummus to prosta w przygotowaniu przekąska, stosowana np. jako smarowidło do kanapek. Aby przygotować domowy hummus, należy zrumienić kilka łyżek sezamu, a po ostygnięciu zmiksować go i dodać oliwy. Składniki, których potrzebujemy do przyrządzenia hummusu, to: 200 g ciecierzycy, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 100 ml pasty tahini, 1 łyżeczka zmielonego kminku, sól, 1 łyżka wody, 2 łyżki (lub więcej) soku z cytryny. Ciecierzycę należy przepłukać i odcedzić, a do niej dodać resztę składników i zmiksować na purée, a potem doprawić do smaku przyprawami.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?