Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cztery razy kurczak w curry z ryżem w wydaniu uczniów ZSP nr 2 w Łowiczu

Rafał Klepczarek
Archiwum
Uczniowie pierwszej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Łowiczu pojechali do Skierniewic na zajęcia kulinarne. Odbyły się one w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Skierniewicach pod hasłem „Przyprawy do każdej potrawy”.

Na wstępie młodzież wysłuchała wykładu Stelli Buczek dotyczącego przypraw. Młodzież szkolna miała okazję obejrzeć, powąchać, poznać zastosowanie mniej i bardziej znanych przypraw świata np.: czarnej soli o zapachu jaj, soli niebieskiej, czy też najdroższego pieprzu o nazwie kubeba.
Kolejny element wycieczki dydaktycznej stanowiły zajęcia kulinarne, w czasie których młodzież w grupach przyrządzała kurczaka w curry z mlekiem kokosowym i ryżem. Potrawy różniły się między sobą ostrością smaku, intensywnością aromatu, co uwarunkowane było ilością przypraw oraz wrażliwością sensoryczną uczniów tworzących każdy z czterech zespołów.
Dodatkową atrakcję wyjazdu do WSZ stanowiły zajęcia dotyczące izolacji własnego DNA, które każdy z uczniów mógł zamknąć w niewielkim szklanym naczynku i zabrać ze sobą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lowicz.naszemiasto.pl Nasze Miasto