Na wstępie młodzież wysłuchała wykładu Stelli Buczek dotyczącego przypraw. Młodzież szkolna miała okazję obejrzeć, powąchać, poznać zastosowanie mniej i bardziej znanych przypraw świata np.: czarnej soli o zapachu jaj, soli niebieskiej, czy też najdroższego pieprzu o nazwie kubeba.
Kolejny element wycieczki dydaktycznej stanowiły zajęcia kulinarne, w czasie których młodzież w grupach przyrządzała kurczaka w curry z mlekiem kokosowym i ryżem. Potrawy różniły się między sobą ostrością smaku, intensywnością aromatu, co uwarunkowane było ilością przypraw oraz wrażliwością sensoryczną uczniów tworzących każdy z czterech zespołów.
Dodatkową atrakcję wyjazdu do WSZ stanowiły zajęcia dotyczące izolacji własnego DNA, które każdy z uczniów mógł zamknąć w niewielkim szklanym naczynku i zabrać ze sobą.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?